Psychotische klachten

Met psychotische klachten  of kenmerken worden hallucinaties en wanen bedoeld. Een hallucinatie is een zintuiglijke waarneming zonder dat er een externe prikkel is. Iemand kan dingen horen, zien, voelen, proeven en ruiken die voor de omgeving niet waarneembaar zijn. Stemmen horen is een relatief veel voorkomende hallucinatie.

Wanen zijn sterke en vaak emotioneel geladen overtuigingen/gedachtes die botsen met de overtuigingen van mensen in de omgeving. Wanen kunnen heel onrealistisch zijn (bijvoorbeeld het idee 24 uur geobserveerd  worden door bijvoorbeeld de FBI of dat je een doelwit bent van de maffia), maar soms is het moeilijk om een waanidee vast te stellen (bijvoorbeeld de overtuiging de gave te hebben om aura’s te zien en te kunnen beïnvloeden). In zo’n situatie is het belangrijk om bij de omgeving na te gaan of bepaalde denkbeelden passen bij de culturele en sociale omgeving van iemand.

Manie en depressie

Psychosegevoeligheid kan samengaan  met manie en depressie. Bij een manie ben je uitgelaten, hyperactief, niet te stuiten. Bij een depressie juist somber, heb je nergens interesse meer in. Beiden zorgen er voor dat je problemen krijgt in het dagelijkse leven.
Mensen met psychose hebben vaak problemen inde informatie verwerking. Ze zijn mogelijk wat trager en kunnen moeite hebben met de concentratie. Vaak herken je dit doordat men vertraagd antwoord geeft of in het gesprek niet meer mee kunnen komen.

Meer informatie over psychotische klachten

Wat is een psychose? Wat zijn de meest voorkomende symptomen, wat weten we over mogelijke oorzaken en behandeling? Vind hier goede informatie over psychose.
Sluit Menu
× WhatsApp